Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Gastenboek

Nog geen berichten geplaatst.
Plaats een bericht

BOEK

Maarten ’t Hart signeert zijn nieuwste boek 

Maarten.jpg

Zaterdagmiddag 18 juni signeert Maarten’t Hart van 14.00 tot 15.00 uur bij Boek Kado Enzo zijn nieuwste boreling 
‘De moeder van Akibod en andere verhalen.’
Het eerste verhaal is kort: de moeder sterft bij de geboorte van haar zoon.
De andere verhalen vullen de rest van de 288 pagina’s.
Ogenschijnlijk alledaagse gebeurtenissen zoals de verkoop een huis, een plechtige uitvaart, een kerkdienst, een ontmoeting op een station, een bezoek aan de markt of een casino pakken tragikomisch uit.
Maar soms ook beklemmend zoals in De beroving of De stiefdochters van Stoof.
De bijzondere ouderwetse vertelkunst van de schrijver zorgt in alle verhalen voor een lichte toon die laat zien dat het leven in feite een klucht is die helaas af en toe in een tragedie kan eindigen.

de moeder van Ikabod.jpg

Pauline Slot signeert haar literaire thriller

Pauline Slot.jpg 

Op zaterdagmiddag 11 juni signeert de Warmondse schrijfster Pauline Slot haar nieuwe roman bij Boek Kado Enzo in Warmond. 'Dood van een thrillerschrijfster' is een 'heerlijk boek dat ook nog eens ergens over gaat' (Linda) en een 'heerlijk zomerboek, spannend en vermakelijk' (VPRO-gids). Van haar hand verschenen eerder 'Zuiderkruis' en 'De hond als medemens'.

 

'Dood van een thrillerschrijfster' speelt zich af in een strandvilla in Griekenland, waar Selma Hoogstins, auteur en schrijfcoach, gasten ontvangt die aan een boek willen werken. Onder hen is ook Esther Noordvlucht, bekend thrillerschrijfster. Maar dan wordt haar lichaam op het strand gevonden, en blijkt niets wat het leek. 

 

Kom op zaterdag 11 juni tussen 14 en 15 uur langs bij Boek Kado Enzo, Dorpsstraat 106 te Warmond,  en ontmoet de schrijfster. Ze gaat graag in gesprek met lezers, en belooft niet te verklappen wie het heeft gedaan.

cover dood van een thrillerschrijfster (1).jpg

De nieuwe Griet op de Beeck is Uit!

Nu in de winkel! 

Vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo’n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren.
Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat geenszins hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten. Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten. Over het verlangen om gezien te worden, de verschroeiende dwang om het goed te doen, de angst voor het geluk, vaak groter dan die voor het verdriet, de opmerkelijke veerkracht van wie weigert op te geven. En over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt.
Griet Op de Beeck heeft geen roman geschreven, maar Gij nu is geenszins een verzameling per ongeluk bij elkaar geplaatste verhalen. Het is wel degelijk de bedoeling om bij het begin te beginnen en door te lezen tot het eind, om dan te ontdekken dat het boek meer is dan de droge optelsom van de afzonderlijke delen. Niet omdat er anekdotische verbanden zouden bestaan, maar omdat de schrijver probeert op deze manier iets te vertellen wat de lotgevallen van de vijftien individuen ver overstijgt.

Gij nu.jpg

 

18 februari 2015

Wat te lezen na Honderd jaar eenzaamheid, Het diner of een ander favoriet boek? Hoe liep het af met Jane Eyre, en waarom is Anna Karenina zo bijzonder? Door welke romans werd Haruki Murakami beïnvloed, en wie hebben zich op hun beurt laten inspireren door Norwegian Wood? Steinz gids voor de wereldliteratuur geeft antwoord op deze en vele andere vragen, aan de hand van: · 416 karakteriseringen van auteurs uit 26 taalgebieden, met aandacht voor hun beste werk, en met tips voor boeken in een vergelijkbare stijl of over hetzelfde onderwerp · 52 boekwebben, literaire schemas rondom beroemde boeken, met een overzicht van invloeden en suggesties voor verder lezen · 104 enthousiasmerende samenvattingen van klassieken uit de wereldliteratuur, van de Decamerone tot Wolf Hall en van Advocaat van de hanen tot Der Zauberberg · 26 `one-book-wonders, auteurs die beroemd zijn om één briljant boek · 26 lijstjes met elk 13 boeken over één onderwerp · 52 landkaarten die laten zien waar de meesterwerken uit de wereldliteratuur zich afspelen ideaal voor `lezen op locatie · 26 quizzen rondom literaire themas Een introductie tot het wereldwijde web van de fictie Steinz gids voor de wereldliteratuur, een samenvoeging, volledige bewerking en actualisering van de succesboeken Lezen &cetera (2003) en Lezen op locatie (2004), is een handboek voor de individuele lezer, maar ook een naslagwerk voor leesgroepen, boekhandelaars, scholieren, studenten en docenten. Een schat aan informatie en dwarsverbanden. Aan Steinz gids voor de wereldliteratuur werd meegewerkt door Toef Jaeger (1971), redacteur Boeken en literair critica van NRC Handelsblad.

 

 

 

Het is de Week van het Korte Verhaal. En laat er nu net een prachtige verhalenbundel van Paul Biegel zijn verschenen. 

De zeven verhalen in DE ZOUTE GOUDVIS zijn stuk voor stuk meesterwerkjes. Zo beschrijft het titelverhaal, 'De zoute goudvis', de zoektocht van een koningin en haar hofdames naar een zoute goudvis voor in hun met tranen gevulde vijver. Het avontuur leidt langs een kalme-talm-zalm, een slippe-slappe-sliere-slak en vissenbekken in allerlei kleuren en maten − maar bestaat de zoute goudvis eigenlijk wel?

De Week van het Korte Verhaal duurt nog tot en met 21 februari.

 

 

 

 

17 februari 2015

 

Maarten t hart

 

Het langverwachte boek van Maarten 't Hart over zijn moeder ‘Na mijn dood,’ zei de moeder van Maarten ’t Hart vaak, ‘kun je over me schrijven wat je wilt, maar spaar me zolang ik leef.’ Daarom heeft ’t Hart in zijn werk zijn moeder zo veel mogelijk uit het zicht gehouden, waardoor een enigszins vertekend beeld van zijn jeugd ontstond. Nu zijn moeder in 2012 is overleden, kan Maarten ’t Hart alsnog de wonderlijke eigenaardigheden en de onwrikbare, rotsvaste zekerheid des geloofs van zijn moeder aan een nader onderzoek onderwerpen, aldus een leemte in zijn autobiografie opvullend.

 

 

Vandaag een voorpublicatie van Sarah Meulemans debuutroman 'De zes levens van Sophie'. Een boek dat zindert van de suspense.  vanaf vandaag te koop in bij ons in de winkel.

'Bachte-Maria-Leerne, 1996

Niemand weet ervan.

Het bos is diep en donker. Ik ren tussen de bomen, spring over stronken, dwars door takken. Sneller, sneller nog. De lucht is koud, het stille water flitst voorbij.

Ik had haar stevig moeten vasthouden en nooit meer mogen loslaten. Toen ze naast me lag te slapen en ik haar adem kon voelen, had ik haar moeten vertellen dat er niets beters bestaat dan de geur diep in haar hals, de geur van heel dichtbij. En daarna die andere, zoete, verboden geur.

Geritsel in de verte, ik kijk om. Ik zie hem niet, maar voel dat hij er is, ergens tussen de stammen die allemaal hetzelfde lijken. Waar is het huis? Ik kan geen richting vinden.

De takken graaien naar mijn feestjurk, klauwen in de kant. Fladderende stroken vol water, aarde, bloed. Ik denk aan warme huizen, slaapkamers vol kussens, haar bed met de roze deken waar we onder schuilden. Ons nest, ver van alle anderen. Ver van elk gevaar. Het bloed dat sijpelde over haar gave huid.

Ik struikel en smak met mijn wang tegen de grond. Mijn tand bloedt, mond klopt, doffe stappen komen dichterbij. Ik verroer me niet en maak me klein. Kon ik maar verdwijnen. Onder de bladeren duiken zonder ooit boven te komen. De hoogste boom in klauteren en nooit meer naar beneden. In het water wandelen en nooit meer terug.

Haar gezicht, zo mooi en broos. De smaak van bittere aarde. En hoe ze kon verdwijnen. Dat een klein meisje kan verdwijnen.

Sst!

Stil maar.

Een vertrouwde stem die fluistert.

Het is beter zo.

 

Sarah Meuleman

De zes levens van Sophie

 

 

 

 

 

10 februari 2015

 

16 pagina's Mooi Plan, in het maartnummer van Ariadne At Home gewijd aan vaak het stiefkindje van het huis: de zolder. Van handige opberg mogelijkheden tussen de balken tot het liefste logeerplekje gecombineerd met een praktische werkhoek… laat je inspireren door de slimme voorbeelden en praktische oplossingen. Wij zijn benieuwd: met welke ideeën ga jij de zolder aanpakken?

16 pagina's Mooi Plan, in het maartnummer (morgen in de winkel) gewijd aan vaak het stiefkindje van het huis: de zolder. Van handige opberg mogelijkheden tussen de balken tot het liefste logeerplekje gecombineerd met een praktische werkhoek… laat je inspireren door de slimme voorbeelden en praktische oplossingen. Wij zijn benieuwd: met welke ideeën ga jij de zolder aanpakken?


 

 

Genomineerd voor de
Woutertje Pieterse Prijs 2015

De Duik, Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo

 
“Alle registers gaan open in dit veelkleurige boek, niet alleen vanwege de prachtige illustraties maar ook door de thematiek die nergens expliciet is maar steeds beeldend, ook in taal, en bovendien zeer invoelbaar.”

uitgever: Lemniscaat

De gans en zijn broer, Bart Moeyaert en Gerda Dendooven

 
“Mooie korte verhalen en even zo mooie illustraties van twee dieren die allebei gans zijn en allebei de broer. Hun innerlijke wereld is roeriger dan hun veilige wereld van de boerderij doet vermoeden.”

uitgever: Querido

Soms laat ik je even achter, Daan Remmerts de Vries

 
“Angst, fantasie en geluk gaan bij kinderen hand in hand. Dat laat Remmerts de Vries zien door een meisje en haar knuffelbeer even uit elkaar te halen. Een klein, helder en liefdevol boek.”

uitgever: Querido

Doodgewoon, Bette Westera en Sylvia Weve

 
“Gedichten en illustraties die niet alleen het thema van de dood behandelen maar dat levensgrote thema te lijf gaan, omarmen, op afstand houden, waarde geven en meester maken, allemaal tegelijk in één boek.”

uitgever: Gottmer

Honderd uur nacht, Anna Woltz

 
“Een orkaan gevat in taal zoals jonge lezers die het liefst zien: spannend, helder, stuwend en krachtig, met een meisje van veertien als held en een storm van een paar dagen als decor.”

uitgever: Querido

 

De jury 2015

De jury die de winnaar gaat bepalen van de achtentwintigste Woutertje Pieterse Prijs is als volgt samengesteld: Hanneke Groenteman, programmamaker en journalist, voorzitter; Jen de Groeve, hoofdredacteur van de boekentijdschriften De Leeswelp en De Leeswolf; Jan van Mersbergen, schrijver van romans, verhalen, columns en artikelen; Mirjam Noorduijn, tekstschrijver, freelance journalist en recensent (jeugd)literatuur voor ondermeer NRC Handelsblad; Leentje van Wirdum (Lenaleen), grafisch ontwerper.

De jury beoordeelde de in aanmerking komende jeugdboeken die tussen 1 januari en 31 december 2014 werden uitgegeven.

 

 

 

8 februari 2015

 

Prijs der Nederlandse Letteren voor Remco Campert

 •  

 

Na onder anderen Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch, Cees Nooteboom en Hella S. Haasse krijgt Remco Campert de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren. Deze prijs wordt om de drie jaar toegekend door de Nederlandse Taalunie, en beurtelings in België en Nederland door het staatshoofd uitgereikt.

‘Remco Campert brengt lichtheid in de Nederlandse literatuur. Hij is een groot stilist die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken. Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven maar heeft zich nooit vastgereden in clichés’. Dat zijn volgens het juryrapport de redenen waarom Campert de prijs dit jaar krijgt toegekend.

Remco Campert debuteerde in 1951 met de dichtbundel Vogels vliegen toch, dat meteen aansloeg bij een groot publiek. Bekende romans van hem zijn onder meer Het leven is vurrukkulluk en Tjeempie! of Liesje in luiletterland.

In het najaar van 2015 zal de Prijs der Nederlandse Letteren worden uitgereikt door Koning Filip van België. Aan de prijs is een geldbedrag van 40.000 euro verbonden.

 

 

31 januari 2015

Het is Poëzieweek! Het thema van deze bijzondere week is dit jaar 'Met zingen is de liefde begonnen'. Dat moeten Koos Meinderts en Annette Fienieg ook hebben gedacht. Hun poëzieboeken VERDRIET IS DRIE SOKKEN en HET REGENT ZONLICHT bevatten allebei prachtige gedichten die door Thijs Borsten op muziek zijn gezet.

Er waait een liedje,
een liedje fluisterzacht.
Voor moeder lief
en vader stief.
Er waait een liedje,
een liedje door de nacht.
- Koos Meinderts, 'Er waait een liedje' 
Uit: VERDRIET IS DRIE SOKKEN

  

 

29 januari 2015

 

 

Robert Walser – De wandeling

 

Er gebeurt hoegenaamd niets

We hebben eigenlijk geen uitgewerkte scènes nodig in een boek, geen uitgebreide beschrijvingen van personages en ook geen ‘ontwikkeling’ van de karakters, geen spanningsboog en al helemaal geen plot. We hebben immers het werk van Robert Walser (1878–1956). Zonder overdrijving, al het werk van Walser is subliem, subliem in de lichtwaanzinnige eenvoud, in het dwangmatige, obsessieve schrijven, in zijn wandelzucht, in zijn aanraken van de omgeving, zonder werkelijk echt contact te maken. Je zou haast verwijzen naar het schilderij van Michelangelo, getiteld ‘De schepping van Adam’.

 

27 januari 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Even genieten, mensen!  Hallo Muur van Erik Jan Harmens gekozen als glorieus Boek van de Maand in DWDD!
Zoals Veronie Kramer het treffend verwoordde: "Zo goed geschreven... Het boek heeft me werkelijk gegrepen van het begin tot het einde... Een fantastisch boek!"

 

In Hallo muur praat een man letterlijk tegen een muur. Over de jaren die achter hem liggen, waarin hij een burn-out kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving. De muur zegt niets terug, maar biedt de man wel nieuw perspectief. Hallo muur is Erik Jan Harmens meest autobiografische roman ooit. Het is een eerlijk, ontroerend en zeker ook grappig verslag over dwalen, falen en blijven ademhalen, en een hart onder de riem voor mensen die een nieuw leven proberen op te bouwen nadat ze de bodem hebben bereikt. Erik Jan Harmens (1970) is schrijver, dichter en performer en werkt ook als corporate storyteller. Hij publiceerde lovend ontvangen dichtbundels en romans. `Harmens schrijft scherpe, compromisloze poëzie, ontroerende gedichten die zachtmoedig zijn als gewapend beton, verzen die strelen als glasscherven. Hij vertegenwoordigt een geheel eigen stem in de Nederlandse poëzie Juryrapport Paul Snoek Poëzieprijs `Harmens weet in een paar precieze streken het drama te schetsen van ons aller doelloos, planloos en hilarisch dramatisch bestaan Het Parool 'Het is lang geleden dat ik zo'n onthutsend direct en eerlijk boek las. Het is ontwapenend en onbehaaglijk tegelijk. En geestig' Joost Zwagerman.

 

 

 

 

24 januari 2015

In de nieuwe Home and Garden vijf nieuwe ideeën voor kamerplanten in huis. Van eenvoudig te maken minituintjes in glazen weckpotten tot een zwevende tuin waarvoor je iets meer geduld moet hebben. Veel plezier ermee!

foto van Home and Garden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 huizen, 4 stylistes, 69 woonfoto's! In Ariadne at Home februari heel veel binnenkijken met nog meer persoonlijke woonideeën. Van tot in de puntjes verzorgt en fris, tot net even anders en puur hout met lichte tinten. Benieuwd? Het nieuwe nummer met de 4 prachtige huizen vind je nu in de winkel.

4 huizen, 4 stylistes, 69 woonfoto's! In Ariadne at Home februari heel veel binnenkijken met nog meer persoonlijke woonideeën. Van tot in de puntjes verzorgt en fris, tot net even anders en puur hout met lichte tinten. Benieuwd? Het nieuwe nummer met de 4 prachtige huizen vind je nu in de winkel.

 

 

22 januari 2015

 

 

je kunt er sinds 2014 écht niet meer omheen. De foto’s van prachtig opgemaakte havermoutpapjes vliegen je op Instagram om de oren. Als jij een echte oat-lover bent, dan is de kans vrij groot dat je het Instagram account ‘@havermoutje‘ al kent. Na het bekijken van de prachtige foto’s op het account kunnen wij maar twee dingen zeggen en dat is 1) logisch dat dit is uitgelopen in een kookboek en 2) we hebben zin in havermout.

 

21 januari 2015

 

Eindelijk uit!

 

 

 

Het is januari en de winter houdt Fjällbacka in zijn greep. Inspecteur Patrik Hedström en zijn team zijn bezig met een vermissingszaak van een jong meisje, Victoria, die in een stroomversnelling raakt als ze gevonden wordt. Haar verwondingen laten zien dat ze ernstig is verminkt. Patrik vermoedt een verband met andere verdwijningen en hij moet alles op alles zetten om andere meisjes eenzelfde lot te besparen.
Tegelijkertijd verdiept Erika zich in een oude zaak, een familietragedie die eindigde met de dood van de echtgenoot. Ze probeert uit te zoeken wat er is gebeurd. Het lijkt erop dat het verleden zijn schaduw op het heden werpt.

 

 

 

 

Vandaag beginnen de Nationale Voorleesdagen! Tot en met 31 januari is het in Nederland één groot voorleesfeest. PIEPKLEINE MUIS van Janis Ian en Ingrid en Dieter Schubert is verkozen tot één van de tien beste voorleesprentenboeken.

 

Als u de allerkleinsten gaat voorlezen, welke prentenboeken kiest u dan? Uit het overstelpende aanbod maakte een jury van jeugdbibliothecarissen een selectie: de Prentenboek TopTien. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel. 

 

De Prentenboek TopTien voor De Nationale Voorleesdagen 2015:

 • Het boekenliefje - Helen Docherty & Thomas Docherty (Clavis)
 • Als iedereen slaapt - Komako Sakai (De Eenhoorn)
 • Snel naar huis, kleine muis - Britta Teckentrup (Gottmer)
 • Boer Boris gaat naar zee - Ted van Lieshout & Philip Hopman (Gottmer)
 • Pas op! Dit boek bijt! - Nick Bromley & Nicola O'Byrne (Gottmer)
 • Koning Koen en de draak - Peter Bently & Helen Oxenbury (De Vier Windstreken)
 • Piepkleine muis - Janis Ian & Ingrid en Dieter Schubert (Lemniscaat)
 • Klop klop klop - Lucy Cousins (Leopold)
 • Piep wil oversteken - Fleur van der Weel (Querido)
 • Ik wil ook! - Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen (Querido)

 

 

 

'De must read biografie van het jaar' De Churchill factor van Boris Johnson gisteren bij de
Wereld draait Door

 

 

 

Vijftig jaar na de dood van Winston Churchill onderzoekt Boris Johnson de ‘Churchillfactor’. Wat maakte Churchill, een van de belangrijkste leiders van de twintigste eeuw, zo uniek en briljant?

Johnson ontrafelt de mythes en de misvattingen, het meer dan levensgrote beeld dat we van Churchill hebben. Hij beschrijft hem met gedrevenheid en een scherp gevoel voor humor: een man vol tegenstellingen, met een aanstekelijke bravoure, een adembenemende welbespraaktheid, groots strategisch inzicht en een intense menselijkheid.

Churchill was een gevierd journalist en een geweldige redenaar. Hij won de Nobelprijs voor de literatuur in 1953. Hij was beroemd en berucht om zijn vermogen drank en chique diners te combineren met tot diep in de nacht doorwerken. Hij was moedig en kordaat. Zijn ruimdenkendheid maakte hem een pionier in de gezondheidszorg, het onderwijs en de sociale zekerheid, hoewel hij altijd onverbeterlijk politiek incorrect bleef.

De Churchillfactor is een boek dat niet alleen mensen aanspreekt die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Het is een boek dat essentieel is voor iedereen die wil weten hoe een groot leider eruit ziet.

Boris Johnson werd in mei 2008 verkozen tot burgemeester van Londen. Hiervoor was hij hoofdredacteur van het tijdschrift The Spectator, lid van het Engelse parlement voor Henley-on-Thames en minister voor Kunst in het schaduwkabinet van de conservatieve partij. Een jaar later werd hij wederom minister in het schaduwkabinet, ditmaal voor Onderwijs. Hij is de auteur van verschillende boeken, waaronder Johnson’s Life of London (heruitgegeven als The Spirit of London), Have I got Views for You en Dream of Rome.

 

 

20 januari 2015

 • Het grotere wonder

 

Jonas neemt deel aan een expeditie naar de top van de Mount Everest. Tijdens de verschillende etappes van de beklimming en in de 'zone des doods' laat hij - geteisterd door zuurstofgebrek en plotselinge weersveranderingen - zijn leven de revue passeren.
Hij is samen met zijn tweelingbroer en zijn beste vriend opgegroeid bij Picco, de 'boss', die in allerlei dubieuze zaakjes was verwikkeld en een onmetelijke rijkdom had vergaard. De jongens zijn dapper, nieuwsgierig en onafscheidelijk - en ze kunnen zich letterlijk alles veroorloven. Maar op een dag wordt de kinderlijke idylle wreed verstoord.
Daarmee begint voor Jonas een eindeloze zoektocht: hij reist naar Montevideo, Auckland, Tokio, Oslo, Rome ... Tot hij op een dag Marie tegenkomt en beseft wat hij mist.

Het bizarre wordt hier normaal, de laatste zekerheden verdwijnen ,maar de drang naar leven is niet te stillen.

 

19 januari 2015

Blue Monday

 

 

 

 

14 januari 2015

 

 

 

Liefde en medelijden

Iginio Ugo Tarchetti (1839-1869), nooit van gehoord, maar zijn roman Fosca, nu in vertaling, is zonder twijfel een meesterwerk. Ja, dus wéér een nieuw herontdekt meesterwerk; het blijven mooie tijden voor liefhebbers van literatuur, want net zoals de schilderkunst meer in petto heeft dan Picasso en Rembrandt, zo is de literatuur meer dan Dante en Shakespeare. Kunst is geen sport, waarbij er maar één winnaar uit de bus kan komen; in de verborgenheid zijn soms schatten te vinden, júist in de verborgenheid misschien.

Ongelooflijk vanwege de rijpheid van het werk, maar Tarchetti schreef Fosca op negenentwintigjarige leeftijd, een jaar later zou hij overlijden – het laatste hoofdstuk werd door zijn vriend, de schrijver Salvatore Farina, geschreven. Ziekte en dood spelen ook een belangrijke rol in de roman:

Aan het woord is Giorgio, een kapitein in het leger die zijn memoires op schrift stelt. Hij vertelt over zijn grote liefde voor een getrouwde vrouw, Clara, maar die liefde wordt overschaduwd door zijn ontmoeting met Fosca, een zenuwzieke vrouw die in het huis woont van haar neef, Giorgio’s meerdere, een kolonel die hem heeft uitgenodigd om dagelijks aan de maaltijden deel te nemen. Fosca wordt als een gedoemde vrouw beschreven, omdat ze zo lelijk is.

 

Het laat zich al raden: Fosca raakt smoorverliefd op Giorgio, maar die heeft zijn hart al verpand aan Clara, waarbij komt dat Fosca, ook al is ze intelligent, écht lelijk is. Vanwege de niet beantwoorde liefde wordt Fosca steeds zieker en de arts spoort Giorgio aan om haar niet te ontlopen; een ontmoeting zou haar genezen. Hij stemt in, uit medelijden, en dit voert hem zo ver dat hij liefde moet simuleren om Fosca’s gezondheid te bevorderen en te waarborgen; een absurd gegeven op het eerste gezicht, maar het roept de vraag op waarin liefde en medelijden zich precies van elkaar onderscheiden. Giorgio kwijt zich van zijn taak met de opofferingsgezindheid van een martelaar:

Deze omstandigheid, waarin hij de liefde moet veinzen, maakt hem op zijn beurt ziek; vertaalsters Yond Boeke en Patty Krone merken in hun nawoord op dat de personages zich als vampiers voeden met de liefde die ze aan de ander onttrekken.

Even nog over dat nawoord. Er wordt door Boeke en Krone, die overigens met hun vertaling uitstekend werk afleverden, gesuggereerd dat Fosca bij vlagen een parodie lijkt op de romantische literatuur met ‘drakerige’ dialogen, het ‘hysterische gedrag’ van Giorgio en Fosca, maar dat valt reuze mee. Op mij kwam het juist over als een realistische roman; Giorgio’s stem is levensecht, ook al is het natuurlijk duidelijk dat de codes anders waren dan nu; het verhaal speelt zich af in een tijd waarin duelleren een gewoonte was als de eer geschonden werd.

Tarchetti hoorde bij de Scapigliatura, een literaire beweging die volgens de vertaalsters wilde afrekenen met de bestaande romantraditie en seksuele moraal. Fosca wordt als belangrijkste werk van deze stroming beschouwd, maar we kunnen de roman net zo goed tot de wereldliteratuur rekenen. Het is te hopen dat uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep nog lang blijft doorgaan met het opgraven van dergelijke schatten.

 

 

15 januari 2015

 

Ook in 2015 verschijnen er weer 6 Brocante Specials AriadneatHome. Met in nummer 1 meteen al 100 pagina's binnenkijken! Marina, Claire, Karin, Elina en Geartsje zetten hun brocantedeuren voor je open met landelijke mix & match, Friese romantiek en 100% klassiek brocante. Brocante Special 1 verschijnt op 24 februari! 

Ook in 2015 verschijnen er weer 6 Brocante Specials van onze hand! Met in nummer 1 meteen al 100 pagina's binnenkijken! Marina, Claire, Karin, Elina en Geartsje zetten hun brocantedeuren voor je open met landelijke mix & match, Friese romantiek en 100% klassiek brocante. Brocante Special 1 verschijnt op 24 februari. Zeker weten dat je 'm niet mist? Je kunt 'm nu alvast bestellen. Reserveren doe je via www.ariadneathome.nl/brocante

 

 

 

 

De Boekenweek 2015 (van 7 t/m 15 maart) draait om het thema ‘Waanzin in de letteren’. Als iemand ervaring heeft met waanzin, dan is het Lea, de hoofdpersoon uit De gelukkige huisvrouw. 
Uitgeverij Lebowski heeft besloten De gelukkige huisvrouw opnieuw uit te geven omdat het thema zo mooi aansluit bij dat van de Boekenweek 2015. Het omslag is het oorspronkelijke omslag dat destijds, in 2000, alleen werd verkocht bij de boekwinkels van de Boekhandel Groep Nederland (BGN), waar oa de Amsterdamse boekhandel Scheltema bij hoorde. In alle andere boekhandels lag het bekende omslag van de bruid op een rots bij de zee. 
Deze editie met op het omslag een zwangere vrouw in haar roze wolk ligt eind februari in de winkel voor € 9,99. Zonder de zwarte balk, want die is er alleen om dit bericht website friendly te maken.

 

 

 

4 januari 2015

 

 

 

 

Vandaag, op zijn geboortedag, verschijnt postuum 'Een onschuldig meisje', de allerlaatste roman van Bernlef.

De dertienjarige Lucille snakt naar aandacht, en wanneer er een nieuwe leraar op school komt, grijpt ze haar kans. Hoe kan hij zich verdedigen als haar moeder hem kort daarna van seksueel misbruik beschuldigt? 'Een onschuldig meisje' is een grimmige roman over een beschadigd kind.

 

 

 

 

Liam, de twintigjarige zoon van de wereldberoemde fotograaf McDonald Hope (roepnaam Mac), sluit zich op in een Zweedse boshut om zijn debuutroman te schrijven. Hoofdpersoon is zijn vader, die zelf nooit veel heeft losgelaten over zijn flamboyante verleden. Aan de hand van foto s, geruchten en gesprekken komt Liam tot een wervelend verhaal over Mac en zijn Amsterdamse jeugd, een Zweedse punkband, de uitspattingen op de Melkerij (een `Factory -achtig huis), het tragische lot van zijn beste vriend Hampus en uiteraard zijn legendarische harem.
Harem is een virtuoze en ontroerende roman over liefde, vaderschap en de kracht van het woord.

Ronald Giphart (1965) is een van Nederlands bekendste en meest geliefde schrijvers. Met Ik ook van jou, Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen, Troost en IJsland wist hij meer dan een miljoen lezers te bereiken. Over zijn verhalenbundel De wake (2012) schreef Trouw: `Het beste uit zijn vroegere werk gecombineerd met een nieuw, ernstiger soort schrijverschap. [...] Een revival, gelouterd en beter.

 

13 januari 2015

 

'Het boek lezen is alsof je in een café een aardige, interessante, eerlijke en wijze man ontmoet...'


‘Veel familieleden werken nóg onder de grond,’ zei hij onlangs in Nooit meer slapen. Ongetwijfeld heeft de harde maar hechte samenleving waaruit Wayne McLennan (1954) komt, een Australisch mijnwerkersstadje, zijn blik voorgoed bepaald en hem streetwise gemaakt op zijn vele reizen. Hij was profbokser, barkeeper, zeevisser, bouwvakker en goudzoeker. Zijn avonturen heeft hij nu geboekstaafd, daartoe vast aangemoedigd door zijn echtgenote, in Zuivere zijdeconsequent V genoemd, achter wie Nederlands bekende reisschrijfster Carolijn Visser schuilgaat. Waargebeurde verhalen heeft hij vastgelegd, benadrukt McLennan. Het boek lezen is alsof je in een café een aardige, interessante, eerlijke en wijze man ontmoet van wie je denkt, ‘al die verhalen zou hij eens op moeten schrijven’. Heerlijk boek!

 

 

 

 

 

 

9 januari 2015

 

 

8 januari 2015

Nieuws: Waanzinnig Boekenweekgeschenk 2015 gepresenteerd

Waanzinnig Boekenweekgeschenk 2015 gepresenteerd

Het Boekenweekgeschenk 2015 IS bekendgemaakt: De zomer hou je ook niet tegen.
Het geschenk is geschreven door Dimitri Verhulst voor de Boekenweek 2015 (7 t/m 15 maart) met het thema Waanzin.

 

 

7 januari 2015

In het nieuwe televisieprogramma 'Landinwaarts' trekt Dieuwertje Blok eropuit om te laten zien hoe rijk de cultuur van Nederland is. En met wie kan dat nu beter dan met Charlotte Dematons, illustrator van het inmiddels klassieke prentenboek NEDERLAND? Dat moeten de programmamakers ook hebben gedacht, want in de eerste aflevering gaat Dieuwertje met Charlotte op pad en laat Charlotte haar opvallende en humoristische kijk op ons land zien.
Mis het niet! Het programma wordt morgen (8 januari) uitgezonden om 19:20 uur op NPO 2.

foto van Lemniscaat Uitgeverij.

 

 

 

UNBROKEN, het indrukwekkende levensverhaal van Louis Zamperini is verfilmd door regisseur Angelina Jolie! UNBROKEN draait vanaf morgen in de bioscoop.
Louis Zamperini beschikte over een enorme levenskracht. Vorig jaar is hij overleden maar heeft samen met Angelina Jolie de film nog kunnen bekijken. 

 

Louis Zamperini groeide op als jonge crimineel in Torrance, Californië, vond als tiener in het hardlopen een uitlaatklep voor zijn agressie en werd Olympisch atleet tijdens de Olympische Spelen in Berlijn, waarbij ook Hitler aanwezig was (1936). Na de aanval op Pearl Harbor ging Louis (Louie voor vrienden) in dienst bij de Amerikaanse luchtmacht. Na hevige luchtgevechten crashte zijn vliegtuig in de Pacific. Hij dreef 47 dagen op een vlot, werd door haaien aangevallen. Meer dood dan levend werd hij opgepikt door Japanse zeelui. Hij belandde vervolgens in een Japans krijgsgevangenkamp, waar Mutsuhiro Watanabe, bijgenaamd de Vogel, de scepter zwaaide. Toen begon voor Louie de nachtmerrie pas echt…

Unbroken is een indrukwekkend levensverhaal over doorzettingsvermogen en veerkracht tijdens de zwaarst denkbare beproevingen, maar ook over zijn alcoholverslaving en depressie na zijn thuiskomst en zijn uiteindelijke overwinning. In augustus 2014 overleed Louis Zamperini op 97-jarige leeftijd.

 

 

 

 

Op 20 februari verschijnt het debuut van Sarah Meuleman, getiteld De zes levens van Sophie.

 

 

 

 

 

Spannend, ontroerend, intelligent: De zes levens van Sophie is een roman die zindert van de ambitie en de suspense.

Sarah Meuleman neemt de lezer mee op een opwindende tocht die leidt van het Vlaamse platteland naar New York, van de Witte Marsen in België naar het Engeland van de Eerste Wereldoorlog. 

Hannah en Sophie zijn twaalf en delen alles met elkaar. Als ze op een avond na een dorpsfeest door de bossen lopen, verdwijnt Sophie. Achttien jaar later woont Hannah in New York en schrijft societycolumns voor een groot modeblad. Ze besluit het roer om te gooien en een biografie te maken over beroemde vrouwelijke schrijvers wier levens opvallende parallellen vertonen – Agatha Christie, Barbara Follett, Virginia Woolf. Haar zoektocht naar de vrouwen roept vragen op die ze lang heeft verborgen: wat is er die nacht gebeurd met Sophie? Wat weet Hannah?

 

 

 

Op welke boeken kunnen we ons verheugen in 2015?
Wij selecteerden er tien uit het aanbod dat nu bekend is,
voornamelijk boeken uit het Nederlandse taalgebied.

1. Oliver - Edward van de Vendel

In januari is het meteen al raak met Oliver van Edward van de Vendel. Een young-adult roman die zich afspeelt voor De dagen van de Bluegrassliefde, het boek  over de liefde tussen Tycho en Oliver, waarmee Edward van de Vendel in 2000 zoveel indruk maakte. 

 

2. Boer boris gaat naar de markt -Ted van Lieshout en Philip Hopman

Ook in januari al vinden de Nationale Voorleesdagen (21-31 januari) plaats waarin Boer Boris (genoemd naar de oudste zoon van illustrator Philip Hopman) een prominente rol speelt. Boer Boris gaat naar zee is door jeugdbibliothecarissen verkozen tot Prentenboek van het jaar 2015. Blijft een rare constrcutie, een boek van twee jaar geleden dat ineens nog centraal staat. Maar in het geval van Boer Boris is dat niet zo erg, als ie van de zee terug is, gaat ie door naar de markt. Deeltje vijf heet dan ook  Boer Boris gaat naar de markt  en komt tegelijk in Duitsland uit.

 

3. Spijkerzwijgen - Simon van der Geest

Het zou opnieuw wel eens het jaar van Simon van der Geest kunnen worden Hij schrijft het kinderboekenweekgeschenk en in het voorjaar is er al zijn nieuwe roman Spijkerzwijgen, die al eerder had zullen verschijnen. 

 

4.  Op reis met de  Haagse school - Charlotte Dematons

Het eerste boek van Dematons na Nederland, dat nu al een klassieker genoemd mag worden. Op reis met de Haagse school wordt uitgegeven ter ere van een tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum en er zullen opnieuw veel Hollandse landschappen in te zien zijn. De illustratrice maakt ook nog de prenten bij een nieuwe dichtbundel (Nooit denk ik aan niets) van Hans en Monique Hagen die in het voorjaar verschijnt.

5. Kevin Brooks - Delaney Detectives

 

De eerste in een serie van Kevin Brooks, bedoeld voor wat jongeren kinderen dan zijn reeks grimmige young-adult boeken. Een dertienjarige jongen neemt na het overlijden van zijn ouders, het werk van hun privé-detectivebureau over.

 

 

6. Geniaal  – slimme mensen die de wereld beter maakten - Janny van der Molen

In de reeks waarin ze al eerder wereldverbeteraars en filosofen besprak komt Van der Molen met een verhalend non-fictieboek over wetenschappers en uitvinders. Geniaal bespreekt leven en werk van o.a. Louis Pasteur, Marie Curie, Charles Darwin en Galileo Galilei.

 

7. Virus -  Mirjam Mous

In april komt de verfilming van Boy 7 in de bioscoop. Tot nu het sterkste boek van Mirjam Mous maar wie weet overtreft ze het met Virus. waarin een jongen met het syndroom van Gilles de La Tourette een belangrijke rol speelt.

 

8. Gips - Anna Woltz

Alweer een nieuwe Anna Woltz, en ze worden steeds beter. Het zal me niet verbazen alsHonderd uur nacht dit jaar een prijs in de wacht sleept.  In april wordt Gips verwacht: een 11+ boek waarvoor Woltz meeliep met haar zus, die chirurg in opleiding is, op de spoedeisende hulp.

 

 

 

9. Mooi boek - Joke van Leeuwen

 

Mooi boek

Het nieuwe boek van Joke van Leeuwen heeft de algemene aanprijzing: ''Voor iedereen die van taal en letters houdt'. Mooi boek is een van-alles-wat-boek met briefjes, verhaaltjes, en strips.

 

10. De rode zwaan -  Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper is weer helemaal terug na zijn overstap naar een andere uitgeverij. Lemniscaat heeft tot mijn vreugde besloten mijn lievelingsboek  De Rode Zwaan opnieuw uit te geven.

 

 

 

 

 

 

10 romans om naar uit te kijken in 2015

 

Het literaire voorjaar kondigt zich druk en dynamisch aan. We pikken er tien Nederlandstalige romans uit waar we reikhalzend naar uitkijken.

 

Yves Petry: bravourerijke stilist

De zesde roman van Yves Petry zou weleens dé klapper van het voorjaar kunnen worden. Nadat Petry met 'De maagd Marino' de Libris Literatuurprijs 2011 binnenhaalde, nam hij royaal de tijd voor 'Liefde bij wijze van spreken'. Een rechttoe rechtaan liefdesverhaal hoef je bij Petry niet te verwachten. Wél flakkert vanaf de eerste pagina's alweer zijn bravourerijke stijl op, zo leert ons de leesproef. Hoofdpersonage Alex Jespers, 'auteur van een weergaloze succesroman maar inmiddels op zijn retour', blikt terug op zijn driehoeksverhouding met Jasper en Kristien Fielinckx - een broer en zus die bij een verkeers